Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και πέρα από τα παιδιά που δεν έχουν πια σχολείο, όλοι αναζητούν τρόπους να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους τις καθημερινές που δεν πάνε στην παραλία. Μπορεί τα επιτραπέζια παιχνίδια να είναι μια τέτοια επιλογή, όμως τι γίνεται όταν δεν μαζεύεται το παρεάκι; Τι και αν θέλεις να δημιουργήσεις κάτι από την αρχή; Να ενώσεις αμέτρητα ασύμμετρα κομμάτια που θα συνθέσουν ένα έργο τέχνης ή μια εικόνα από το αγαπημένο σου κόμικταινίαvideo game και πολλών άλλων; Γιατί ναι, η αίσθηση της ικανοποίησης όταν βάζεις το τελευταίο κομμάτι του παζλ, είναι μοναδική και μπορούν να την κατανοήσουν μόνο όσοι την έχουν βιώσει! 

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως παρά το γεγονός του ότι διανύουμε την εποχή της ψηφιακής ικανοποίησης, τα παζλ έχουν σημειώσει αύξηση πωλήσεων έως και 500% τα τελευταία 2 χρόνια! Σήμερα, 7 στις 10 οικογένειες έχουν δημιουργήσει έστω ένα παζλ, ενώ 4 στα 10 σπίτια διακοσμούνται από τουλάχιστον ένα παζλ στον τοίχο τους. Τα νούμερα δείχνουν πως όλοι όσοι έχουν βάλει την ενασχόληση αυτή στην ζωή τους... κάτι ενδιαφέρον έχουν βρει εκείΑς δούμε μόνο μερικά από αυτά που βρήκαμε!




-Το gym... του εγκεφάλου!

Φτιάχνοντας ένα παζλ, το άτομο χρησιμοποιεί ταυτόχρονα και το δεξί και το 
αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Το δεξί εξασκεί το κομμάτι της δημιουργικότητας και των συναισθημάτων, ενώ το αριστερό τη λογική και τη μεθοδικότητα. Φτιάχνοντας λοιπόν ένα παζλ, συνεργάζονται και τα δύο, ενώ ενεργοποιείται παράλληλα και η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέει χρώματα και σχήματα. Κάτι σαν αερόβια δηλαδή με συνδιασμό cross training :)

-Εξάσκηση – Βελτίωση Μνήμης

Προσπαθώντας να ταιριάξεις τα σωστά κομμάτια, δημιουργώντας το μοτίβο 
ενός παζλ, αυξάνεις τη νοητική σου «ταχύτητα» και τη διαδικασία αντανακλαστικής σκέψης. Με αυτό τον τρόπο, όταν παίρνεις ένα κομμάτι και προσπαθείς να θυμηθείς τη μεγάλη εικόνα, βελτιώνεις τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, εξασκώντας το τμήμα που αφορά στην αποθήκευση των πληροφοριών. Free upgrade στην RAM με λίγα λόγια.


-Καθημερινό Αντιστρεσογόνο

Η προσπάθεια που καταβάλουμε για να εντοπίσουμε τα κατάλληλα κομμάτια 
παζλ, απαιτεί συγκέντρωση! Η συγκέντρωση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να αποκόπτει όλα τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος γύρω μας και όλες τις συνειδητές μας σκέψεις, αφαιρώντας έτσι πληροφορίες που επεξεργάζεται ο εγκέφαλος μας στον «αυτόματο», σε ποσοστό έως και 80%, δίνοντας του έτσι την δυνατότητα να κάνει ένα διάλειμμα και να μπορέσει έπειτα να ανταπεξέλθει με μεγαλύτερη ευκολία στις απαιτητικές διεργασίες της επόμενης ημέρας. Φανταστείτε τον εγκέφαλο μας σε μια αιώρα κάτω από 2 δέντρα για μερικές ώρες!




-Πρόληψη νοητικών παθήσεων

Έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική ενασχόληση με τα παζλ, 
ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να εμφανιστούν στο μέλλον νοητικές παθήσεις, όπως άνοια και Alzheimer και πώς όσο νωρίτερα ξεκινήσει ένα παιδί μια τέτοια ενασχόληση, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες αυτές. Εξού και το σύνθημα: «ΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ, ΠΑΖΛ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ»


-Ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

Για να λύσουμε ένα παζλ ακολουθούμε διαφορετικές προσεγγίσεις κάθε φορά, 
κάνοντας δοκιμές και λάθη, μέχρι να καταλήξουμε στο σωστό μοτίβο. Έτσι ο εγκέφαλος μας εκπαιδεύεται στην αξία της διατύπωσης των θεωριών, αλλά και της αλλαγής προοπτικών, όταν κάτι δεν πηγαίνει με βάση το αρχικό σχέδιο. Δεξιότητες πολύτιμες για τον εργασιακό χώρο και όχι μόνο, αυξάνοντας την κριτική σκέψη και την προσαρμοστικότητα, κατ’ επέκταση και την ικανότητα επίλυσης των «γρίφων» της πραγματικής ζωής! Αυτός είναι και ο λόγος που τα παζλ έχουν καθιερωθεί ως συλλογική δράση υπαλλήλων που έχουν αναλάβει ένα project, σε εταιρείες του Βελγίου και της Αμερικής. Διαλέξτε λοιπόν την δυσκολία που επιθυμείτε, επιλέξτε άμεσα στα άπειρα σχέδια και στρώστε το παζλ στο πάτωμα, στο τραπέζι, στο κρεβάτι.

Enjoy! :)